top of page

Pyxicare lanceert gloednieuwe thuiszorgtools

Stilstaan is achteruitgaan: nu onze nieuwe Androidapp een feit is, lanceren we een reeks instrumenten voor de thuiszorg. Want RAI, dat Nederland steeds meer verovert, is de wereldwijd gevalideerde standaard voor correcte inschaling en zorgplanning. Hij wordt over alle zorgsettings heen ingezet, van intramurale ouderenzorg tot de thuiszorg.


RAI-thuis screener: de solide basis

Geen tijd om een uitgebreide zorgevaluatie te doen? Wel een snelle indicatie van de zorggraad nodig? De RAI-thuis screener is het ideale startpunt voor een eerste inschaling. Hij wordt gebruikt in de thuiszorg (WMO en WLZ-zorg thuis), bij ELV-bedden of rond opname-oriëntering in de langdurige zorg. En kijkt naar jouw cliënt vanuit 5 belangrijke aspecten:

  1. IADL: welke dagelijkse activiteiten kan je nog?

  2. ADL: hoe zelfstandig zorg je nog voor jezelf?

  3. Cognitie: hoe is je geheugen, kan je zelf nog beslissen?

  4. Heb je psychische moeilijkheden?

  5. Zijn er gedragsproblemen?

Binnen 10 minuten geeft de screener je een indicatie van de zorggraad en mogelijke stappen. De totaalscore schommelt tussen 0 en 30: de 5 aspecten gaan van 0 tot 6. Hoe hoger de totaalscore, hoe meer en complexer de zorg. Evengoed kan men hoog scoren op IADL en ADL door een fysieke beperking, terwijl cognitie en gedrag laag scoren. Toch een hoge totaalscore? Dan adviseert de app een volledige RAI-beoordeling.RAI-thuis 2.0: de uitgebreide inschaling

Daarmee komen we bij de gloednieuwe RAI-thuis 2.0. Die bekijkt de extramurale cliënt voor de volle 360 graden: gezondheidstoestand, dagelijkse functioneren, continentie, stemming & gedrag, sociale ondersteuning… RAI-thuis 2.0 voldoet aan het kwaliteitskader voor de wijkverpleging. Zijn volledige beoordeling onderbouwt een proactief zorgplan op maat, dankzij een schat aan informatie en adviezen:

  • Schalen met indicaties rond zelfredzaamheid, pijn en ondergewicht. Maar ook risico’s zoals depressie, doorligwonden en achteruitgang.

  • Cliëntaandachtspunten (CAPS) zoals stemmingsstoornissen, valincidenten, dehydratatie en decubitus. CAPS zijn knipperlichten en adviseren opties tot verbetering, maar geven ook concrete richtlijnen voor het zorgplan.

  • RUGS: categorieën van zorgzwaarte. Die vormen de basis voor het aantal zorguren en dus de bijhorende financiering.

Heb je al een RAI-thuis maar de oude versie? RAI-thuis 2.0 is sneller in te vullen en geeft meer bruikbare actuele resultaten. Bovendien is de upgrade naar de 2.0-versie makkelijk en gratis, want inbegrepen in je Pyxicare-abonnement. Oude beoordelingen worden trouwens automatisch meegenomen. Gebruik je ONS van Nedap? Dan wordt alle RAI-output automatisch gekoppeld aan je elektronisch cliëntdossier. Superhandig, want zo ga je vanuit ONS aan de slag met je RAI-zorgplan. Van opvolging over doelen tot acties.Zarit Burden Interview: aandacht voor mantelzorgers

Onze Pyxicare-upgrade omvat nog een verrassing: het Zarit Burden Interview, dat de subjectieve belasting van mantelzorgers meet. Zarit Burden is internationaal het meest gebruikte instrument in zijn soort. Mantelzorgers vervullen voor kwetsbare ouderen een sleutelfunctie, verzorgend tot sociaal. Bovendien helpen ze hen langer thuis wonen. Maar overbelaste mantelzorgers lopen zelf risico zoals depressie en burn-out. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn.


Het Zarit Burden Interview maakt dat het niet zover komt. En peilt naar de fysieke en mentale conditie van de mantelzorger, andere verplichtingen zoals werk en gezin, financiële consequenties… Relevante stressfactoren worden opgelijst, dreigende zorgtekorten ingeschat. Pyxicare ondersteunt de korte versie via 12 makkelijk invulbare vragen op 5 à 10 minuten.


De mantelzorger geeft telkens een score van ‘nooit’ tot ‘bijna altijd’. Die laatste betekent een duidelijke overbelasting. De totaalscore tussen 0 en 48 toont hoe algemeen die overbelasting is, maar vanaf 10 is er al sprake van een grote zorglast. Wie het Zarit Burden Interview regelmatig afneemt, ziet uiteraard de duidelijkste evoluties.Meer informatie over onze thuiszorgtools? Boek een demo!

Een live demo blijft de beste manier om de Pyxicare voordelen te ervaren.110 weergaven

Comments


Uitgelichte berichten
bottom of page