top of page

Multidisciplinair samenwerken met BelRAI: de cijfers

Na het webinar met ervaringen uit Nederland zoomt ook 1 van de Smart Care workshops in op het multidisciplinair samenwerken met BelRAI/interRAI. Het instrument helpt om breed te kijken naar de persoon in alle facetten. Verschillende disciplines bekijken iemand telkens vanuit een andere bril. Maar wat zeggen de cijfers?


Steeds vaker samenwerken aan dossiers

Hoe vaak wordt in de praktijk effectief multidisciplinair samengewerkt? Erg vaak, zo blijkt. Bij 58% van alle BelRAI-dossiers (Pyxicare, 2019-2021) is meer dan 1 zorgverlener betrokken. Bij 19% zijn 2 collega's actief, 17% wordt met 3 ingevuld, 10% met 4 personen en 12% met 5 of meer.


Maar er is meer: hoe meer ervaring, hoe meer er wordt samengewerkt. Waar tijdens het eerste jaar nog meer dan de helft van de dossiers alleen wordt afgewerkt, daalt dit naar 1/3 naarmate de ervaring stijgt. Vaak heeft dit te maken met het leertraject, waarbij je in de beginfase vooral leert om de BelRAI-beoordeling correct in te vullen.


Samenwerken met BelRAI/interRAI: steeds vaker naarmate ervaring groeit

Hoeveel indicatiestellers per woonzorgcentrum?

Gemiddeld aantal indicatiestellers per woonzorgcentrum

Met hoeveel mensen ga je in een woonzorgcentrum actief met BelRAI aan de slag? Een vaste richtlijn is er niet. Zorg er in elk geval voor dat voldoende mensen opgeleid zijn als indicatiesteller, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Anderzijds vraagt het best wel wat oefening om het instrument correct en vlot te leren invullen. Voldoende praktijkervaring is dus een must.


Hoe meer ervaring, hoe meer indicatiestellers er aan de slag zijn.

In de Pyxicare-cijfers zien we dat meer dan 1/3 van de woonzorgcentra het aantal indicatiestellers in de praktijk beperken tot 5 of minder. 28% is actief met 6 tot 10 medewerkers en nog eens 36% werkt met 11 of meer aan BelRAI. Uiteraard is er veel variatie in functie van de grootte van het zorgcentrum. Maar door de band genomen zien we ook hier het leereffect opduiken. Hoe meer ervaring, hoe meer indicatiestellers er aan de slag zijn. Logisch, als je weet dat veel huizen met 'train-the-trainer' werken: in de beginfase gaan enkel de trainers aan de slag, om daarna hun collega's op te leiden als indicatiesteller.


Groeiend aantal indicatiestellers bij langere ervaring

Samen werken, samen communiceren

Interdisciplinair samenwerken is natuurlijk veel meer dan samen dossiers invullen: het gaat om woonzorgleefplannen opstellen en opvolgen, communiceren met elkaar, met andere zorgwerkers, met de cliënt en familie, en nog veel meer.


Meer weten? Schrijf je in op workshop 2 tijdens Smart Care op 4 oktober of bekijk de webinar.


Benieuwd hoe Pyxicare het multidisciplinair samenwerken optimaal ondersteunt? Check onze blog.




136 weergaven
Uitgelichte berichten
bottom of page