Smart Care: een vaste waarde in je jaarplanning. Afspraak in Antwerpen op 3 oktober 2023 voor een gezellige dag vol BelRAI nieuws, tips en ervaringen. Met boeiende keynote, hands-on workshops en praktijklessen. Mis je kans niet voor deze unieke ervaringsuitwisseling in de zorg!
Locatie: BluePoint, Filip Williotstraat 9, Antwerpen (Berchem)
Vanaf het station Antwerpen-Berchem wandel je in 20 minuten naar BluePoint. Kom je met de auto? Voor en rond het gebouw is er ruim plaats via straatparkeren. Maak je gebruik van de ondergrondse parking, vergeet dan niet jouw ticket na het event te valideren aan de balie. De inrit van deze parking bevindt zich aan de rechterkant van het gebouw. Parkeerkosten zijn niet inbegrepen in je Smart Care toegangsticket.
9:00
Ontvangst met koffie
9:30
Keynote: Anja Declercq – 35 jaar interRAI en 20 jaar BelRAI: geleerde lessen en meest gestelde vragen
Na heel wat pilootprojecten en voorbereidend werk is BelRAI in volle uitrol, van gezinszorg tot woonzorg. Maar ook in andere landen wordt interRAI volop ingezet voor persoonsgerichte zorg. Wat kunnen we leren van de ervaringen uit het buitenland? Welke lessen kunnen we meenemen voor ons eigen project?
Ook jouw actuele vragen verwerken we in de keynote. Stuur op voorhand je vraag in bij je inschrijving, of via e-mail naar bert@pyxicare.com en we behandelen ze graag in de sessie.
Presentatie: Prof. dr. Anja Declercq, coördinator bij LUCAS KU Leuven en interRAI Board Member
10:10
Voorstelling Pyxicare Inspect: live inzicht in zorgkwaliteit
Actuele gegevens, overzichten, trends, inhoudelijke verbanden, benchmarking, vergelijking tussen afdelingen, en veel meer... Met Pyxicare Inspect open je de schatkamer aan BelRAI-gegevens met overkoepelende indicatoren in een schitterend live dashboard. Overzichtelijk, inzichtelijk, begrijpelijk: we werkten samen met ervaringsdeskundigen uit de zorg om je gegevens écht waardevol te maken en je zorgkwaliteit op een hoger niveau te tillen.
Presentatie: Jurgen Berden, Gedelegeerd Bestuurder bij Pyxima
10:30
Parallelle praktijkworkshops
Samen duiken we in de praktische aspecten rond werken met BelRAI. Hoe ziet je dagelijkse werkproces eruit? Hoe houd je je team enthousiast? Hoe interpreteer je de vraagstelling? Hoe betrek je de bewoner? Wat betekenen de schalen? En hoe vertaal je de CAPS in een zinvol woonzorgleefplan?
Mensen uit de zorg krijgen het woord, en BelRAI experts leiden de workshops in goede banen.
Workshop 1: Van BelRAI tot zorgplan
Probis begeleidde de voorbije jaren meer dan 2000 BelRAI-trainers en -indicatiestellers bij de implementatie van BelRAI. Het omzetten van BelRAI-resultaten naar een zorgplan blijkt niet altijd een evidentie te zijn. Uit een BelRAI-beoordeling haal je een schat aan informatie zoals de CAPS en zorgschalen. Maar hoe interpreteer je deze resultaten? Zijn ze allemaal even belangrijk? En hoe maak je passende zorgdoelen en acties in het kader van de zorgplanning?
Praktijkgetuigenis: Ingeborg De Geest, Kwaliteitscoördinator bij Welzijnsvereniging Het Dak (Knokke-Heist)
Begeleiding: Stefaan Coenen, BelRAI-expert bij Probis
Workshop 2 - Zo werkt BelRAI voor ons: van implementatiemodel naar b(l)oeiende praktijk
vzw SYN-TOPIA begeleidt organisaties die BelRAI instrumenten willen implementeren en integreren in hun zorg- en dienstverlening. Zodat BelRAI voor hen werkt, en niet omgekeerd…
We gebruiken daarbij een stappenplan dat we in de workshop toelichten: een heldere BelRAI visie vertaalt zich in implementatiestappen waarin opleiding, procesoptimalisaties in gegevensverzameling, interdisciplinaire cliëntbespreking en afstemming met de cliënt en diens naasten alle de nodige aandacht vragen.
We voorzien in de workshop graag uitgebreid tijd voor één van de wzc waarmee we samenwerken. Zij vertellen over hun ontdekking van BelRAI en geven een peek preview in hoe zij BelRAI tot hún verhaal maken.
Samen met bewoners, naasten, medewerkers…
En natuurlijk is er ook ruimte voor vragen uit het publiek…
Praktijkgetuigenis: Paula Torfs, kwaliteitscoördinator en verantwoordelijke vorming en Dorien Caers, ergotherapeute, WZC De Winde (Veerle-Laakdal)
Begeleiding: Roel Van de Wygaert, BelRAI expert bij vzw SYN-TOPIA
Workshop 3 - Van zorgschalen en CAPs naar een welzijnsplan
In deze workshop werken we in kleine groepjes rond het kloppend hart van je BelRAI-project: hoe maak je een welzijnsplan ondersteund door de zorgschalen en CAPS? De ervaringsdeskundigen van Zorgnetwerk TRENTO nemen je mee in hun werkwijze.
Let op, het aantal deelnemers voor deze workshop is beperkt tot maximum 15 personen. Reserveer snel!
Begeleiding: Bart Onselaere, directeur kwaliteit en innovatie bij Zorgnetwerk TRENTO samen met Marijke Eechaute, Daisy Nobels en Hilde Baetens.
12:00
Netwerklunch
13:15
Menso: van zelfevaluatie tot kwaliteitslabel
Menso is het kwaliteitsmodel voor de Vlaamse ouderenzorg. Waar je met BelRAI werkt aan kwaliteitsvolle zorg vanuit de noden van de bewoner, kijkt Menso veel breder. Van bewoner en naaste tot medewerker: aan de hand van de 38 Menso-thema’s evalueer je waar je organisatie in uitblinkt en of bijsturing nodig is. Met concrete verbeteracties en haalbare opvolging ga je op weg naar een gevalideerd label.
Volgens welke principes werkt Menso? Hoe behaal je het label? En hoe neem je de BelRAI-inzichten mee in je kwaliteitsopvolging met behulp van de Pyxicare Flow software?
Presentatie: Bert Paepen, Gedelegeerd Bestuurder bij Menso
13:35
Parallelle praktijklessen
Diepgaande inzichten, een brede kijk of concrete tips bij specifieke BelRAI-topics.
Praktijkles A – Hoe maak je het MDO cliëntgericht en BelRAI-proof?
Een BelRAI-beoordeling dient niet enkel multidisciplinair ingevuld, maar ook multidisciplinair besproken te worden. Maar hoe voer je een goed multidisciplinair overleg op basis van BelRAI en nog een stapje verder… hoe betrek je de bewoner en zijn naasten hierbij? De BelRAI-expert van Probis deelt zijn ervaringen vanuit de vele implementaties die begeleid werden, aangevuld met een mooi praktijkvoorbeeld van WZC De Mick.
Praktijkgetuigenis: Joris Vanderstraeten, kinesitherapeut bij WZC De Mick
Begeleiding: Kristof Vermeiren, Teamlead advies & begeleiding en BelRAI-expert bij Probis
Praktijkles B: Het gebruik van BelRAI in het kwaliteitsbeleid
Wanneer een organisatie wat ervaring heeft opgebouwd in het werken met BelRAI en alle cliënten voor een eerste maal heeft ingeschaald, kan met de BelRAI-data aan de slag gegaan worden in het kader van het kwaliteitsbeleid. Vanuit de ruime ervaring als begeleider van kwaliteitsprojecten in de zorg- en welzijnssector licht één van de kwaliteitsexperten van Probis toe hoe de BelRAI-data gebruikt kunnen worden in het kwaliteitsbeleid.
Begeleiding: Stefaan Coenen, Expert kwaliteit en BelRAI bij Probis
Praktijkles C: BelRAI palliatieve zorg
BelRAI palliatieve zorg is een aangepaste BelRAI voor de palliatieve levensfase. In die laatste fase zijn de zorgnoden veelal complexer en dient men meer te focussen op welzijn, zingeving en levenseinde. Hoe gebruik je de BelRAI palliatieve zorg in combinatie met de BelRAI LTCF voor de woonzorgcentra? Vanaf wanneer ga je gebruikmaken van dit instrument? Waar houd je best rekening mee?
Er komt binnenkort ook een palliatieve zorg supplement bij de LTCF, ook hierover meer tijdens deze les.
Begeleiding: Kirsten Hermans, postdoctoraal onderzoeker bij KU Leuven LUCAS en interRAI Lid
14:35
Koffiepauze
15:00
Parallelle praktijkworkshops
Workshop 4 - De huisarts en BelRAI
Hoe kan je de huisarts betrekken bij je BelRAI-werking in het woonzorgcentrum? Welke rol speelt de CRA? Een zoektocht naar geïntegreerde zorg en interdisciplinaire samenwerking met prof. em. Jan De Lepeleire die mee aan de wieg stond van het BelRAI-verhaal.
Praktijkgetuigenis: te bevestigen
Begeleiding: Koen Maes en Jan De Lepeleire, BelRAI experts bij Healtium
Workshop 5 - Van zorgschalen en CAPs naar een welzijnsplan
In deze workshop werken we in kleine groepjes rond het kloppend hart van je BelRAI-project: hoe maak je een welzijnsplan ondersteund door de zorgschalen en CAPS? De ervaringsdeskundigen van Zorgnetwerk TRENTO nemen je mee in hun werkwijze.
Let op, het aantal deelnemers voor deze workshop is beperkt tot maximum 15 personen. Reserveer snel!
Begeleiding: Bart Onselaere, directeur kwaliteit en innovatie bij Zorgnetwerk TRENTO
Workshop 6 - Pyxicare tips & tricks, koppelingen en laatste updates
Dankzij koppelingen met de zorgdossiers en het overheidsplatform integreer je BelRAI nu nog makkelijker in je dagelijkse werking. Hoe werkt deze koppeling? Welke gegevens kan je hergebruiken? En wat verandert er voor jou als gebruiker?
Ontdek de laatste updates aan de Pyxicare tools, verneem onze toekomstplannen en laat ons jouw wensen horen!
Begeleiding: Jurgen Berden en Michael Greeven, Pyxima
16:30
Einde + borrel