top of page
Smart Care 2022 image.png

Smart Care: een vaste​ waarde in je jaarplanning. Afspraak in Antwerpen op 4 oktober 2022 voor een gezellige middag vol BelRAI nieuws, tips en ervaringen. Met boeiende keynotes, hands-on workshops en een update vanuit de Vlaamse overheid. Mis je kans niet voor deze unieke internationale ervaringsuitwisseling in de zorg!

12:00

Ontvangst met netwerklunch

12:15-13:00

Optionele lunchsessie: BelRAI in’t kort: een eerste kennismaking met het instrument

Is je ervaring met BelRAI beperkt? Dan kan je terecht op deze korte kennismakingssessie BelRAI. Lesgever is prof. em. Jan De Lepeleire (KU Leuven), die 20 jaar geleden aan de wieg stond van BelRAI.

Met dank aan Healtium

Workshop 2: multidisciplinair samenwerken met BelRAI / interRAI

13:15

Keynote: Wim Distelmans - het levenseinde in eigen regie

cover.jfif

Als oncoloog en professor in de palliatieve geneeskunde (VUB) is Wim Distelmans sinds decennia pleitbezorger van een menswaardig levenseinde waarbij de persoon zelf de regie heeft. Hij pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en het recht op euthanasie, en stond mee aan de wieg van de wetgeving, exact 20 jaar geleden.

 

Prof. Distelmans brengt een pleidooi voor een gezondheidszorg op maat van de mens, waarbij de patiënt tot op het eind centraal moet staan. "Palliatief' is niet gelijk aan 'terminaal': aandacht voor levenseinde kan al veel vroeger. Met respect voor de persoon.

Elke deelnemer ontvangt gratis het boek 'Het levenseinde in eigen regie'. (enkel bij effectieve deelname)

14:00

Parallelle praktijkworkshops

Workshop 1: BelRAI trainers en indicatiestellers opgeleid! Hoe laat ik nu BelRAI voor mij werken, in plaats van andersom?

De woonzorgcentra en thuiszorgorganisaties bereiden zich voor op de invoering van BelRAI LTCF en HC op 1 juni 2023. Een noodzakelijke en belangrijke (tweede) stap daarin is het opleiden van trainers en indicatiestellers in het geschikte BelRAI instrument. Want zonder kennis geen kunde.
Maar “kennis” alleen is onvoldoende. Na opleiding ontstaat vaak de indruk dat BelRAI toch veel werk “er boven op” vraagt, en stellen velen zich de vraag hoe ze BelRAI “werkbaar” kunnen maken en houden…

En hier wil de workshop inspireren. BelRAI ontdekken zal je kijk op zorg- en dienstverlening grondig veranderen. En BelRAI invoeren is een innovatie, die raakt aan de kernprocessen van de organisatie. Een sterke visie, een straf plan, en een goed doordachte en grondig uitgevoerde implementatie zijn daarom onontbeerlijk. Maar in die implementatie zal je vaststellen dat BelRAI écht voor jou begint te werken: als instrument voor goede gesprekken met cliënten en naasten, als inspiratiebron voor woonzorgleefplannen én de uitvoering ervan, als monitoringsysteem voor geleverde zorgkwaliteit, en als trigger in de trajectbegeleiding van cliënten met een “flow” die aangepast is aan hun noden en behoeften…

In de workshop situeert Roel Van de Wygaert, BelRAI expert van vzw SYN-TOPIA, de uitdagingen waarvoor “implementatie” organisaties plaatst, en gaat hij in op hoe je met elk van deze uitdagingen aan de slag kan gaan. “BelRAI in het MDO”, “ een afgestemd woonzorgleefplan gebaseerd op BelRAI”, bewonerstraject en BelRAI flow”, “Wie evalueren we wanneer?”, …
Deze thema’s komen zeker aan bod in de workshop.  

Aansluitend volgen een aantal “pitches”: van een BelRAI “newbee”, van een “ervaren rot”, en vanuit het projectteam dat het Vlaamse BelRAI LTCF pilootproject begeleidde.

Daarna is het woord aan de aanwezigen. We maken ruim tijd om in te gaan op de concrete vragen en uitdagingen waarvoor jullie je geplaatst weten bij (het nadenken over/voorbereiden van) invoering en verankering van BelRAI. Ons panel put uit eigen ervaringen, deelt voorbeelden en modellen die werken of minder werken.. Maar we zijn ook erg benieuwd naar de ervaringen,  concrete tips en inzichten vanuit de BelRAI praktijk van de aanwezigen…

Praktijkgetuigenis: Kim Severijns, Woonzorgmanager WZGA (Woonzorggroep Arendonk) en Ludo Vanderaspoilden (Consortium BelRAI LTCF).

Begeleiding: Roel Van de Wygaert (SYN-TOPIA)

Het invullen van een BelRAI-beoordeling is teamwerk. Je brengt multidisciplinaire kennis over de cliënt samen in een gestructureerde beoordeling. Maar hoe doe we dit in de praktijk? Tijdens deze workshop staan we stil bij de belangrijkste randvoorwaarden. Wie heeft welke verantwoordelijkheden binnen het team?  Hoe komen we tot een multidisciplinaire gegevensverzameling en hoe organiseren we de beoordeling in de praktijk? Bijkomend geven we een aantal (praktische) tips.

Praktijkgetuigenis: Kristel De Schutter (WZC Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen) en Sandra Hartog (Omring)

Begeleiding: Kristof Vermeiren en Wim Vrancken, Probis Group

Check ook onze blog Multidisciplinair samenwerken met BelRAI: de cijfers.

Workshop 3: interactieve Pyxicare workshop

Ontdek de laatste nieuwe Pyxicare ontwikkelingen en leer alle tips & trics om snel en efficiënt te werken. Met onder andere: de nieuwe kwaliteitsrapportage, sociaal supplement, de koppeling met het overheidsplatform VIP BelRAI en gegevensuitwisseling met het zorgdossier.

14:55

Pauze

15:30

Parallelle praktijkworkshops

Workshop 4: BelRAI palliatieve zorg en palliatief supplement

Ook tijdens de laatste levensfase is BelRAI een goed instrument om een cliënt systematisch op te volgen. Vandaar de BelRAI palliatieve zorg versie, die volledig is aangepast aan de specifieke noden tijdens deze fase, en gekoppeld aan de andere versies zoals de LTCF. In de toekomst komt er ook een palliatief supplement. Wat zijn de voordelen van beide versies? Hoe ga je in de praktijk om met de BelRAI palliative care? 

Praktijkgetuigenis: Kristien Henderickx (Zorgnetwerk TRENTO)

Begeleiding: Prof. dr. Anja Declercq, LUCAS KU Leuven en interRAI Board Member

Workshop 5: BelRAI Mondzorg

Deze workshop werd geannuleerd en wordt vervangen door een tweede sessie van workshop 6.​

Meer weten over de BelRAI Mondzorg? Lees onze blog of bekijk het webinar.

Workshop 6: Van beoordeling tot zorgplan

Invullen van een BelRAI-beoordeling is eenvoudig aan te leren. De CAP’s en schalen interpreteren lijkt net iets meer uitdaging te bieden in de praktijk! Hoe kan je als organisatie op weg gaan met de CAP’s, de schalen, statistieken, …? Hoe zijn deze met elkaar verbonden, hoe moet je de resultaten interpreteren... En vooral: hoe kan je uiteindelijk tot doelen en gerichte acties komen, in samenspraak met de cliënt? Wie neemt welke rol op in het MDO?

In deze workshop staan we even stil bij het belang van een goede implementatie en een duidelijke procedure en methodiek om BelRAI-resultaten te gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Begeleiding: Stefaan Coenen, Probis Group

16:25

Verplaatsing naar grote zaal

16:30

BelRAI in Vlaanderen – Karen Jutten, Agentschap Zorg & Gezondheid

Een toelichting over de beleidslijnen en de stapsgewijze implementatie van de BelRAI instrumenten in Vlaanderen en het Vlaams IT platform BelRAI.

16:50

BelRAI & Pyxicare: de cijfers - Jurgen Berden & Bert Paepen, Pyxima

Na 18 jaar BelRAI en 8 jaar Pyxicare bouwden zorgcentra al heel wat praktijkervaring op. Tegelijk werd ook een pak data verzameld. We geven een boeiende inkijk op de cijfers.

17:00

Einde + borrel

inschrijven niet meer mogelijk
bottom of page