top of page

Smart Care: een vaste​ waarde in je jaarplanning. Afspraak in Antwerpen op 1 oktober 2024 voor een gezellige dag vol BelRAI nieuws, tips en ervaringen. Met boeiende keynote, hands-on workshops en praktijklessen. Mis je kans niet voor deze unieke ervaringsuitwisseling in de zorg!

Doelgroep: interRAI/BelRAI-indicatiestellers, -trainers, -experts, en -coördinatoren in verpleeghuizen, woonzorgcentra en gezinszorg, kwaliteitscoördinatoren en zorgdirectie. Smart Care is open voor alle BelRAI-medewerkers, welke software je ook gebruikt. 

Locatie: BluePoint, Filip Williotstraat 9, Antwerpen (Berchem)

Vanaf het station Antwerpen-Berchem wandel je in 20 minuten naar BluePoint. Kom je met de auto? Voor en rond het gebouw is er ruim plaats via straatparkeren. Maak je gebruik van de ondergrondse parking, vergeet dan niet jouw ticket na het event te valideren aan de balie. De inrit van deze parking bevindt zich aan de rechterkant van het gebouw. Parkeerkosten zijn niet inbegrepen in je Smart Care toegangsticket.

Kostprijs:

€ 175 excl. BTW - STANDAARD TARIEF 

€ 75 excl. BTW - TARIEF VOOR BELRAI COMMUNITY LEDEN, zie www.belraicommunity.be

9:00

Ontvangst met koffie

9:30

Keynote: Hein Van Hout - interRAI in Nederland, van slimme beslisondersteuning tot passende indicatiestelling

Ook Nederland is volop aan de slag met het interRAI instrument, van thuiszorg tot verpleeghuizen. Met organisaties als Omring en RST Zorgverleners zijn er enkele enthousiaste pleitbezorgers, ook zonder overheidsverplichting. RAI wordt er wel effectief als indicatie-instrument aanvaard, met als gevolg een meer passende financiering.

Wat betekent interRAI vandaag voor de ouderenzorg in Nederland? Hoe zit het interRAI RUGS-systeem voor zorgzwaarte-berekening in elkaar? En welke internationale vergelijkingen kan je maken met de overkoepelende data?

Prof. dr. Hein Van Hout is Hoogleraar, Principal Investigator en Programmaleider Aging & Later Life bij het Amsterdam Public Health Research Institute (APH).

10:10

Pyxicare update: van BelRAI naar zorgplan

Ontdek de nieuwste mogelijkheden om met de Pyxicare software een woonzorgleefplan op te bouwen. Met aandacht voor wat de cliënt zelf belangrijk vindt, en passende doelen, acties en opvolging.

Presentatie: Jurgen Berden (Pyxima)

10:30

Parallelle praktijkworkshops

Samen duiken we in de praktische aspecten rond werken met BelRAI. Hoe ziet je dagelijkse werkproces eruit? Hoe houd je je team enthousiast? Hoe interpreteer je de vraagstelling? Hoe betrek je de bewoner? Wat betekenen de schalen? En hoe vertaal je de CAPS in een zinvol woonzorgleefplan?

Mensen uit de zorg krijgen het woord, en BelRAI experts leiden de workshops in goede banen.

Workshop 1 - Interdisciplinair samenwerken in het WZC

We staan stil bij de meerwaarde én de uitdagingen van interdisciplinair samenwerken, meer specifiek in het BelRAI-verhaal. WZC Samen Ouder biedt een blik achter de schermen hoe zij door middel van interdisciplinair samenwerken en BelRAI komen tot persoonsgerichte zorg. Hoe faciliteer je het interdisciplinair samenwerken in de organisatie? Wie betrek je hierbij en wanneer? En maakt de bewoner deel uit van een interdisciplinair team?


Presentatie: Michaël Glibert (WZC Samen Ouder) – Liesbeth Verdonck (Kwaliteitscentrum voor Diagnostiek vzw)

Workshop 2 - Betrekken van bewoner en familie bij BelRAI

Hoe bespreek je BelRAI resultaten met bewoner en familie? Welk zijn de prioriteiten voor de bewoner? En hoe betrek je hen bij het opmaken van een woonzorgleefplan? 


Presentatie: Probis

Case: Inneke Mertens (kinesitherapeut en BelRAI-trainer) en Susanna De Winter (hoofdverpleegkundige en BelRAI-indicatiesteller) bij WZC Compostela

12:00

Netwerklunch

13:15

10 jaar Pyxicare: de cijfers

13:35

Parallelle praktijklessen

Diepgaande inzichten, een brede kijk of concrete tips bij specifieke BelRAI-topics.

Praktijkles A - Mondzorg binnenkort standaard in BelRAI

De mondzorgmodule in BelRAI kreeg een grondige update. Vanuit meer precieze vragen, ondersteund door fotografisch vergelijkingsmateriaal, krijg je een diepgaander beeld over de toestand van mond en gebit, en aanbevelingen tot actie. Na jaren pilootwerk wordt de nieuwe mondzorg vanaf begin 2025 standaard deel van een BelRAI-beoordeling. In deze les leggen we uit hoe de nieuwe mondzorg module eruitziet en hoe je ermee aan de slag kan.

Presentatie: Michael Greeven en Bert Paepen (Pyxima)

Praktijkles B - Opmaak en concretisering van het zorgplan

Hoe maak je een zorgplan op basis van de BelRAI? Van het bepalen van prioriteiten, formuleren van doelen, en uitwerken van gerichte acties, tot opvolging van gemaakte afspraken. Deze les focust op de methodiek eerder dan de concrete toepassing in een bepaalde software.


Presentatie: Probis

Praktijkles C - Van individuele BelRAI resultaten naar groepsstatistieken

Zorg Stekene gebruikt al sinds enige tijd het indicatoren dashboard van Pyxicare Inspect, met resultaat. ‘We zien meteen of we op schema zitten om een bepaalde milestone te behalen. Maar het stelt ons ook in staat om caps op organisatie- of afdelingsniveau te bekijken.’ Jasmina Brocaj, directeur bij Zorg Stekene, legt in deze les uit hoe ze tewerk gaan.

Presentatie: Jasmina Brocaj (Zorg Stekene) ism Healtium

14:35

Koffiepauze

15:00

Parallelle praktijkworkshops

Workshop 4 - Kwaliteitsbeleid op basis van indicatoren

Meten is weten: indicatoren en groepsstatistieken (zie ook praktijkles C) geven je een schat aan informatie over het welzijn van je cliënten. Maar hoe interpreteer je deze cijfers? Hoe zet je ze om in concrete plannen? En hoe kunnen ze passen binnen je ruimere kwaliteitsbeleid, bijvoorbeeld via Menso?

Case: het BI-platform van Omring (Nederland) en hoe ze daarin de interRAI-gegevens uit Pyxicare combineren met andere informatie.

Presentatie: Probis

Case: Loes ter Schure en Milou Ploemen (Omring)

Workshop 5 - Een elektronisch zorgdossier dat écht werkt 

Hoe verwerk je het woonzorgleefplan (zie ook praktijkles B) in het elektronisch zorgdossier? In deze workshop nemen we je mee naar de praktijk. Van multidisciplinair woonzorgleefplan naar gezamenlijke uitvoering ervan door het multidisciplinaire team.

Presentatie: Roel Van de Wygaert, BelRAI-expert bij SYN-TOPIA

Workshop 6 - Interdisciplinair samenwerken in het WZC

Herhaling van workshop 1

16:30

Einde + borrel

bottom of page