top of page

BelRAI HC 2.0 in Pyxicare: wat verandert er?


BelRAI Home Care 2.0 is de nieuwste BelRAI versie voor de thuiszorg. De nieuwe release is volledig conform de nieuwste BelRAI 2.0 norm. Een BelRAI inschaling gebeurt voortaan een stuk sneller en gebruiksvriendelijker én levert veel meer resultaten op.

Even op een rijtje wat er verandert.

Medicatieregistratie eenvoudiger

De medicatieregistratie onderging een stevige evolutie. Zo hoef je voortaan geen volledige medicatielijsten in te geven. Tegelijk wordt het systeem een stuk doordachter. Het houdt nu rekening met het aantal geneesmiddelen, eventuele voedingssupplementen, recente wijzigingen en de houding van de cliënt.

Nieuwe CAPS & schalen

 • Nieuw: Agressief gedrag schaal. Deze meet het agressief gedrag op basis van het voorkomen van verbaal geweld, fysiek geweld, sociaal ongepast gedrag en verzet tegen zorg.

 • Nieuw: DIVERT schaal (Detection of Indicators and Vulnerabilities for Emergency Room Trips). Hoe hoger de score (op een schaal van 1 - 6) hoe groter het risico op een ongeplande opname in een spoeddienst binnen 6 maanden na beoordeling.

 • Nieuw: Deafblind severity index, een schaal die de mate van stoornis in zowel het gezichtsvermogen als het gehoor beoordeelt en varieert van 0 (geen stoornis in beide opzichten) tot 5 (ernstige stoornis in beide zintuigen).

Voor/achteruitgang in 1 oogopslag

​​

Voortaan duidt Pyxicare je cliëntevolutie aan in de lijst met CAPS en schalen: een + betekent vooruitgang, een - betekent achteruitgang tegenover de vorige beoordeling.

Zie het voorbeeld hiernaast: als de CAP urine-incontinentie de vorige keer 2 scoorde, was er weinig kans op verbetering. Hoewel actie om erger te voorkomen, welkom bleef.

Als de CAP nu 3 scoort, geeft de + aan dat er nu toch meer kans op verbetering is. De cliënt ging erop vooruit dus. Merk op dat het niet altijd zo is dat een CAP score 3 een verbetering is tegenover score 2: dit kan verschillen per CAP of schaal. Pyxicare past zich hierop telkens aan, dus kijk goed naar de + en - tekens en check zeker ook de extra info bij de CAP of schaal.

Minder items, meer tijdswinst

 • Open velden zoals ‘opmerkingen’, ‘specifieer’ en ‘verwachtingen van de cliënt en/of familie’ zijn weggehaald.

 • Ook deze items verdwenen: B3 (scores bij opname zoals katz-score en bel-schaal), F6 (houding t.o.v. zorgverleners), H5 (stoma), I2 (lijst van andere ziektebeelden), K5 (evolutie van de eetlust), K6 (dieetvoeding), Q1d (wacht op een beschikbaar woonverblijf).

 • Item N5 (beperkende maatregelen en noodzakelijke hulpmiddelen) werd danig ingekort: van 15 mogelijkheden naar 1.

Slimme automatisering​en

Pyxicare helpt je voortaan om een BelRAI HC beoordeling sneller in te vullen. Enkele voorbeelden:

 • Wanneer je in sectie C1 'Cognitieve vaardigheden voor dagelijkse besluitvorming' invult "Geen waarneembaar bewustzijn, coma', worden de volgende secties C, D, E en F automatisch leeggemaakt: deze gegevens zijn voor deze cliënt sowieso niet relevant.

 • Ook op andere plekken wordt de tool een stuk slimmer, zoals bij J6a als er 'geen pijn' ingevuld is, bij P2 als er geen mantelzorger is en bij R2 als er geen verandering is in de zelfredzaamheid.

Nieuwe items

 • I1v: Ziektebeelden - Cerebral Palsy

 • I1w: Ziektebeelden – Septicaemia

 • P1: Tijd met persoon

 • P6: Activiteitsvoorkeuren

Hoe krijg ik toegang tot de BelRAI HC 2.0?

Alle Pyxicare gebruikers die toegang hebben tot het "oude" BelRAI HC instrument, kunnen automatisch de HC 2.0 gebruiken. Klik op + en kies voor "BelRAI HC 2.0": er wordt een nieuwe beoordeling opgestart volgens de laatste norm mét hergebruik van je oude gegevens!

Let wel, je kan geen nieuwe beoordelingen meer maken met de oude BelRAI HC maar je kan wel oude BelRAI HC beoordelingen blijven bekijken.

Deze aanpassingen zijn vanaf nu beschikbaar op Windows en iPad. Voor Android gebruikers komen deze - en nog veel meer - vernieuwingen eraan in de loop van de volgende maanden.

201 weergaven
Uitgelichte berichten
bottom of page