SMART CARE 

2020

PROGRAMMA

12:00

Ontvangst met netwerklunch

13:30

Keynote door Prof. Dr. Veronique Boscart, RIA Research Institute for Ageing, Conestoga College, University of Waterloo, Ontario, Canada

Anja Declercq is vooraanstaand BelRAI expert en interRAI Board Member. Ze heeft de leiding over verschillende onderzoeksprojecten, in Vlaanderen en internationaal.

Veronique Boscart woont en werkt als Vlaamse al 20 jaar in Canada als verpleegkundige, onderzoeker en trainer. Als interRAI fellow maakt ze de unieke combinatie van onderzoek én klinische praktijkervaring met het instrument.

Anja gaat in op de rol van interRAI in de ouderenzorg, met aandacht voor de COVID-19 pandemie. Hoe kan een instrument als BelRAI helpen? Veronique plaatst het in Canadees perspectief en getuigt over haar eigen ervaringen met het instrument.

14:10

Parallelle praktijkworkshops

Workshop 1 – BelRAI als basis voor het MDO

Hoe ga je aan de slag met de resultaten van je BelRAI beoordeling? Wat zijn CAPS en schalen? Hoe pak je dit aan in je MDO of bewonersoverleg?

Begeleiding: Tine Van De Sompel, Probis

Workshop 2 – BelRAI als veranderingstraject in de zorg: hoe krijg je je team mee?

Starten met BelRAI: er komt heel wat bij kijken. Training, met tablets werken, andere MDO-aanpak, nieuwe manier van zorgplanning. Hoe krijg je je team mee in dit verhaal?

Met een praktijkgetuigenis van Amate.

Begeleiding: Kristof Vermeiren, Probis

Workshop 3 – de nieuwe mondzorg module in Pyxicare

Een goede mondgezondheid is cruciaal in een mensenleven, zeker bij kwetsbare ouderen. Prof. dr. Joke Duyck (UZ/KU Leuven) en haar team ontwikkelden daarom een gloednieuwe mondzorgmodule, die nu ook in Pyxicare beschikbaar is.

Begeleiding: Joke Duyck en Stefanie Krausch-Hofmann, UZ/KU Leuven

15:00

Pauze

15:30

Parallelle praktijkworkshops: CAPS integreren in het zorgdossier

Workshop 4: CAPS integreren in het zorgdossier Corilus/Geracc.net

Praktijkvoorbeeld hoe je de BelRAI resultaten kan integreren in het zorgplan. Met praktijkgetuigenis van Randy Verschueren, WZC Ter Burg.

 

Begeleiding: Tine Van De Sompel, Probis

Workshop 5: CAPS integreren in het zorgdossier Care Solutions

Praktijkvoorbeeld hoe je de BelRAI resultaten kan integreren in het zorgplan. Met praktijkgetuigenis van Oryza Parmentier, WZC Zuiderlicht (OCMW Gent)

 

Begeleiding: Jurgen Berden, Pyxima

Workshop 6 – de nieuwe mondzorg module in Pyxicare

Herhaling van workshop 3

16:15

Inspiratie bij de buren: RAI/Pyxicare bij Omring – Sandra Hartog en Suzanne Verheijden

Omring levert al meer dan honderd jaar zorg in West-Friesland, de kop van Noord-Holland en op Texel. Van verzorging tot gespecialiseerde verpleging. Van behandeling tot revalidatie. Zowel thuis als in een van hun 25 woonzorglocaties. RAI/Pyxicare speelt een belangrijke rol in cliëntgericht en methodisch werken. Van trainingen tot roadshows met sapjes: in deze getuigenis horen we hoe Omring de uitrol heeft aangepakt.

16:15

Veerkracht bij ouderen tijdens de COVID-19 lockdown: resultaten van een studie bij Nederlandse verpleeghuizen – Prof Dr. Hein Van Hout en Drs. Milou Angevaare, Amsterdam UMC

Voor woonzorgcentra en verpleeghuizen is het welzijn van hun cliënten prioritair. In tijden van pandemie is het niet evident om besmettingsrisico’s en sociaal contact met elkaar te rijmen. Tussen midden maart en eind mei gingen de Nederlandse verpleeghuizen in lockdown. Wat deed dat met de bewoners? Deze studie geeft verrassende antwoorden op basis van interRAI-gegevens bij meer dan 500 mensen.

17:00

Einde